fbpx

Droomt u van de perfecte tuin? Houd rekening met deze 5 belangrijke tips! Tuin- en landschapsarchitect Jozef Feyt ontwerpt en begeleidt al 30 jaar particulieren en bedrijven om van je tuin een succes te maken.

Ken de bodem van je tuin

De basis van elke gezonde tuin is de juiste combinatie van water en lucht in de bodem. Met kennis van de bodemgeschiktheid van je tuin kan u tevens ook inspelen op de ideale bemesting zodat deze de juiste hoeveelheid van essentiële stoffen (stifstof, fosfor, kalium, zwavel en calcium) aanhoudt. Is de grond van uw tuin in balans? Dan kan u genieten van goede plantengroei en heeft u minder last van onkruid.

Via een eenvoudige bodemanalyse via New Alpha Green ken je de grondsamenstelling van je tuin bodem en dan weten we meteen of uw grond kalkrijk, zuur of neutraal is. Dit is belangrijk om in stap 3 de juiste beplanting te bepalen.

Schenk aandacht aan grondwerken!

Na het bouwen of renoveren van een woning heeft u misschien te maken gehad met bouwverkeer. Deze druk op uw tuin bodem heeft invloed op de doorlaatbaarheid en het vocht bergend vermogen van je grond. U heeft te maken met verdichting van uw tuingrond. Dit kan leiden tot wateroverlast, moeilijke beworteling van nieuwe aanplant en soms ook het wegvloeien van nutriënten uit de bodem. Dit alles is helemaal niet goed voor uw tuin. Om uw bodem goed voor te bereiden op de werken is het aangeraden om te diepspitten op de plaatsen waar gras en planten zullen komen.

Een weloverwogen beplanting

Niets is beter dan een tuin met gespreide bloei het hele jaar door. Om dat doel te bereiken heeft u plantenkennis nodig en een goed uitgedacht plan. Bij New Alpha Green streven we naar eenheid in de beplantingen, evenwicht in wintergroene en bladverliezende beplantingen. Hieronder enkele belangrijke facetten binnen zo een plan:

  • Grondtype: Geschikte planten voor jouw bodem
  • Tuin Thema: Wilde tuin, strakke tuin, water tuin, bloementuin, grassentuin
  • Compositie: Lengte en breedtematen van de planten partijen, bloeiperiode, bloeikleur en groeihoogte

Denk goed na over welke verharding u kiest

Het belang van een duidelijk plan omtrent tuinbestrating en materiaalkeuze wordt vaak onderschat. Zeker dienen we rekening te houden met de waterdoorlaatbaarheid omwille van de natuur en de wetgeving.  Eveneens heeft plaats en functie een impact op de ideale materiaalkeuze en de opbouw. De keuze voor terras in de schaduw heeft bijvoorbeeld invloed op het al dan niet geschikt zijn van bepaalde materialen zoals hout of tegels, deze kunnen gladheid veroorzaken. Schenk zeker aandacht aan de functie van je verharding. Parkeert u alleen een auto of ook een bestelwagen op uw oprit? Dat heeft gevolgen voor de materialen en de fundering van uw verharding.  

Besparen op de onderlaag? Wij raden u eerder aan om er in te investeren, zorg voor een goede basis om te vermijden dat je fundering op termijn barst. Een onderfundering van 25 centimeter is geen onnodige luxe.

Een tuin op uw maat

Iedereen heeft verschillende smaken. En niet iedereen heeft groene vingers. Maar er bestaat gelukkig een leuke tuin voor ieder huis en zijn bewoner(s). Bij New Alpha Green ontwerpen ze al 30 jaar tuinen op maat van hun klanten. Er wordt daarbij rekening met de wensen van de klant en men tracht de juiste balans te vinden tussen wat de klant wil en wat hij nodig heeft, met behulp van een gezonde portie assertiviteit.

Wenst u graag meer te weten hoe wij het aanpakken of wil u graag uw tuin laten ontwerpen?