Wilt u een natuurlijke tuin? Dan bent u bij New Alpha Green Tuinen aan het juiste adres. Lees hieronder meer over de verschillende belangrijke aspecten van natuurlijke tuinen.
Natuurlijke tuinen
Steeds vaker hoort men de term ‘natuurlijke tuin’ vallen. En terecht, want deze tuinen zijn niet alleen eigentijds, maar ook uitnodigend om in te vertoeven. Ze vormen een harmonieuze oase van rust, waar mens, dier en plant in perfecte balans samenkomen. Typerend voor deze tuinen zijn onder andere het gebruik van inheemse planten en de organische vormen, die telkens weer terugkeren.
OMGEVINGSSTUDIE
Een essentiële eerste stap is het grondig in kaart brengen van de bestaande toestand van de tuin. Dit omvat een diepgaande analyse van de complexe interacties tussen verschillende factoren. We onderzoeken en proberen de abiotische elementen te begrijpen, zoals wind, klimaat, water en licht, evenals de biotische elementen, waaronder planten en dieren. We streven ernaar waardevolle planten en structuren zoveel mogelijk te behouden.
Vervolgens ontwerpen we een diversiteit aan ecosystemen door verschillende zones te creëren, variërend van zon tot schaduw, nat tot droog, met hoge of lage beplanting. Elk van deze zones biedt een unieke ervaring, waardoor de tuin een eindeloze ontdekkingstocht wordt. Door het gebruik van organische lijnen creëren we diepte, waardoor de tuin een gevoel van weelde en oneindigheid uitstraalt.
NATUURVRIENDELIJKE BEPLANTING
De juiste keuze van planten is van cruciaal belang voor elke tuin. Een diversiteit aan planten biedt niet alleen structuur, maar ook hoogte en diepte, met verschillende vormen van groen, zoals bomen, struiken en grassen. Elk van deze groenvormen heeft zijn eigen functie en esthetiek.
Bij het ontwerp integreren we zowel inheemse als streekeigen planten. Inheemse planten zijn natuurlijk voorkomende planten in België, terwijl streekeigen planten specifiek zijn voor een bepaalde regio. Een goed voorbeeld is de Carpinus betulus, oftewel de haagbeuk, die van nature voorkomt in onze regio. Natuurlijke afscheidingen zoals hagen worden gebruikt om de organische vormen van elkaar te scheiden.
Deze planten trekken een scala aan gunstige insecten aan. Vlinders zijn bijvoorbeeld dol op de bloemen, terwijl vogels graag vertoeven in de inheemse bosjes en hagen. Door deze dieren een geschikte leefomgeving te bieden, dragen ze bij aan het evenwicht van de tuin. Wanneer de planten de tijd krijgen om tot volle bloei te komen, ontstaat er een veerkrachtig ecosysteem.
Foto: Silene Colorata Silene Dioica. Waarnemingen.be
KLIMAATBESTENDIG
Bodembedekking wordt bij voorkeur gerealiseerd met planten om uitdroging te voorkomen. Een grotere hoeveelheid biomassa kan meer water vasthouden en fungeert als een effectieve spons. Hierdoor zullen bomen, struiken en vaste planten in je tuin meer water vasthouden dan kort gras. Het is dan ook duidelijk dat een diversiteit aan plantensoorten bijdraagt aan de veerkracht van de beplanting en de biodiversiteitswaarde verhoogt.
Hoewel de belangrijkheid van bomen algemeen bekend is, worden ze vaak onderschat. Slechts één boom kan al ongeveer 10 airconditioners vervangen, de temperatuur met 8 graden verlagen en gemiddeld 600 liter water opvangen. Met hun leven vol geschiedenis en verhalen blijven bomen onvervangbaar en vormen ze essentiële pijlers in het ecosysteem.
HET BELANG VAN WATER IN DE TUIN
Het verhardingspercentage in Vlaanderen stijgt jaar na jaar, wat resulteert in een snelle afvoer van water en onvoldoende opname door de bodem. Met de steeds extremere weersomstandigheden, zoals hevige piekbuien en langdurige droogteperiodes, krijgen tuinen een cruciale rol toebedeeld.
Het streven is om water in jouw tuin te laten opslaan, wat kan worden bereikt door middel van groene bodembedekking en de aanleg van poelen en wadi’s. Een wadi is een ondiep uitgegraven gebied dat fungeert als bovengrondse infiltratiezone en een aanzienlijke bergingscapaciteit biedt. Door de aanleg en transformatie van wadi’s ontstaat een extra biotoop, waardoor vochtminnende inheemse planten en dieren worden aangetrokken.
DUURZAME MATERIALEN
Voor een unieke uitstraling van de tuin worden uitsluitend duurzame materialen gebruikt. Er wordt gekozen voor milieuvriendelijke opties zoals gerecycleerd hout, beton of natuursteen voor terrassen en paden. Het streven is naar een harmonieus evenwicht tussen verharding en beplanting. Verharding wordt zorgvuldig gepland en aangelegd, waarbij het gebruik van materialen optimaal wordt benut.
DYNAMIEK VAN DE SEIZOENEN
Tuinen ontstaan niet alleen op papier. Een tuin wordt ontworpen in samenspel met de natuur, waarbij rekening wordt gehouden met regen, wind, zon en seizoenen. Elke seizoenswisseling brengt een verandering in de uitstraling van de tuin, wat een natuurlijk tuinontwerp zo dynamisch en integrerend maakt. In de lente zorgen bloembollen voor een levendige bloei, terwijl de zomer uitbundigheid met zich meebrengt. In de herfst volgt een prachtige verkleuring, gevolgd door een rustperiode in de winter. Het ervaren van deze seizoensverschillen wordt versterkt door de principes van een natuurlijke tuin.
ONDERHOUDSVRIENDELIJK EN MEER
“De tuinier van de toekomst zal de bodem niet meer continu moeten omspitten.”
In natuurlijke tuinen …
zorgen vaste planten voor minder onkruid,
moeten natuurlijke hagen weinig of niet gesnoeid worden,
zal men minder plagen bestrijden,
heeft men slim waterbeheer doorheen de seizoenen,
is er een sterke beleving.
Wil je meer informatie over het ontwerpen en aanleggen van natuurlijke tuinen? Neem gerust contact met ons op.
Recente reacties